Teoretická výuka

Obsah učiva

Ekonomika a podnikání – CR    předmět  UBS

 

  1. Ročník

Základní třídění stravovacích zařízení.

Stavební  hlediska při zřizování ZVS.

Základní vybavení výrobních středisek.

Základní vybavení odbytových středisek.

Dispoziční řešení ZVS.

Gastronomické služby a jejich zabezpečení ve stravovacích zařízeních.

Jednoduchá obsluha.

Složitá obsluha.

Složitá obsluha - vyšší  forma.

  1.  Ročník

Pivní zařízení, ošetřování nápojů.

Kavárna a kavárenská herna.

Vinárna a vinný sklep.

Společenská a zábavná střediska.

Míšené nápoje.

Slavnostní hostiny – banket, raut.

Společenská setkání.

Obsluha v dopravních prostředcích.

  1.  Ročník

Základní třídění ubytovacích závodů.

Provoz UZ.

Hotelové služby.

Zařízení a dispoziční řešení UZ.

Rezervační  a registrační systémy v UZ.

  1.  Ročník

Organizační struktura hotelu.

Jednotlivé úseky hotelu.

Ubytovací úsek.

Stravovací úsek.

Obchodní politika hotelu.

Personální politika hotelu.

   

 

                                                                                                       Vyp. Mgr. Jaroslava Syrovátková

Prezentace oboru Ekonomika a podnikání se zaměřením na Cestovní ruch

Odborné předměty zaměřené na cestovní ruch

Vyučující: Mgr. Pavel Schwarz

Číslo kabinetu: 43

Telefon: 412 151 435

I. ročník:

Předmět: Hospodářská geografie

Obsahem předmětu jsou tato témata:

Předmět a funkce hospodářské geografie

            Makroregiony světa

            Světová ekonomika

            Politika a ekonomika

            Evropský hospodářský region (EU, jednotlivé regiony Evropy)

            Česká republika

            Ostatní hospodářské oblasti světa (Afrika, Asie, Severní Amerika, Střední Amerika, Jižní Amerika, Austrálie, Oceánie

            Environmentální problémy světa

 

II. ročník:

Předmět: Geografie cestovního ruchu:

Obsahem předmětu jsou tato témata:

Geografie cestovního ruchu, význam, formy a druhy cestovního ruchu, přírodní a společenské předpoklady cestovního ruchu

Geografie cestovního ruchu v Evropě (JZ Evropa, Západní Evropa, Severní Evropa)

 

 

 

III. ročník:

Předmět: Geografie cestovního ruchu:

Střední Evropa

Jihovýchodní Evropa

Východní Evropa

Severní Amerika

Střední Amerika

Jižní Amerika

Východní Asie

Západní Asie

Střední Asie

Jižní Asie

Severní Afrika

Západní Afrika

Střední Afrika

Východní Afrika

Jižní Afrika

Austrálie a Oceánie

 

Předmět: Regionální geografie cestovního ruchu:

Přírodní a společenské podmínky

Praha

Středočeský kraj

Českobudějovický kraj

Plzeňský kraj

 

 

Karlovarský kraj

Pardubický kraj

Královehradecký kraj

Kraj Vysočina

 

Předmět: Služby cestovního ruchu:

Charakteristika CR, jeho vývoj a členění

Služby CR

Dopravní služby

Ostatní služby CR – pasové, celní, směnárenské, pojišťovací, zdravotní

Postavení, činnost CK, CA

 

Předmět: Odborná praxe v cestovním ruchu:

Předmět a funkce CR

Druhy a formy CR

Předpoklady a podmínky CR

Dopravní služby

Pasové služby

Celní služby

Vízové služby

Směnárenské služby

Pojišťovací služby

Lázeňské služby

Činnost cestovních kanceláří a cestovních agentur

Průvodcovské služby

 

 

Geografie cestovního ruchu v Evropě

Geografie cestovního ruchu v České republice

 

IV. ročník:

Předmět: Geografie cestovního ruchu:

Obsahem předmětu jsou tato témata:

Regionální geografie CR Jihomoravského kraje

Regionální geografie CR Olomouckého kraje

Regionální geografie CR Zlínského kraje

Regionální geografie CR Moravskoslezského kraje

Regionální geografie CR Libereckého kraje

Regionální geografie CR Ústeckého kraje

 

Předmět: Služby cestovního ruchu:

Průvodcovské služby

Kongresový CR

Specifické formy CR

Lázeňský CR

Využití informačních technologií v CR

 

Předmět: Odborná praxe v cestovním ruchu:

Předmět a funkce CR

Druhy a formy CR

Předpoklady a podmínky CR

Dopravní služby

 

 

Pasové služby

Celní služby

Vízové služby

Směnárenské služby

Pojišťovací služby

Lázeňské služby

Činnost cestovních kanceláří a cestovních agentur

Průvodcovské služby

Geografie cestovního ruchu v Evropě

Geografie cestovního ruchu v České republice

 



Novinky
10.5.2019
OPCR - kuchyně E3

S pí učitelkou Jaroslavou Syrovátkovou jsme se v oboru OPCR vydali do kuchyně. Uvařili jsme si těstovinový salát s kuřecím masem a ovocný salát (ma...

více...
26.4.2019
OPCR - kuchyně E3

V pátečním odpoledne jsme se s pí učitelkou Jaroslavou Syrovátkovou v předmětu OPCR vydali do kuchyně. Uvařili jsme se menu skládající se z toustů,...

více...
11.4.2019 19:57:41
OPCR - kuchyně E3

S paní učitelkou Syrovátkovou jsme se v oboru OPCR vydali do námi známe kuchyně. Naším úkolem bylo připravit menu obsahující tyto pokrmy: smažený k...

více...
11.4.2019 19:52:43
OPCR - kuchyně E3

Opět jsme se pí učitelkou Syrovátkovou vypravili do školní kuchyně. Tentokrát jsme si sestavili menu obsahující bramboráky, čokoládové muffiny a sl...

více...
11.4.2019 19:48:27
OPCR - kuchyně E3

V předmětu OPCR jsme se s p. učitelkou Jaroslavou Syrovátkovou vydali do školní kuchyně. Naše menu se skládalo z bábovky, tortily se zeleninou a ku...

více...